Saturday, July 13, 2013

Bola-bola api... kuih buah melaka

Assalamualaikum. Hai semua!!!~ alhamdulillah... dah selamat saya berbuka untuk hari ke4 ni. Malam ni malam ke5 Ramadan. Semoga dapatlah kita mengakhiri bulan mulia ini dengan kebajikan yang istiqamah. Selamat berbuka semua!!~

Oh, ya! Menu berbuka hari ni biasa-biasa aje. Yang saya nak share kali adalah menu kuih kami sekeluarga iaitu kuih buah melaka atau sesetengah orang panggil kuih onde-onde. Ok. Kita check bahan-bahan yang digunakan dan cara-cara membuatnya.

Bahan-bahan
300g tepung pulut
Segenggam tepung gandum
8 helai daun pandan (dikisar menggunakan blender dengan air kemudian ditapis. Ambil airnya.)
Garam secukup rasa
Gula melaka atau gula kabung (pecahkan menjadi ketulan yang kecil.)
Kelapa parut (letakkan sedikit garam sebagai perasa.)

Cara-cara
1. Campurkan tepung pulut dan tepung gandum di dalam satu bekas. Masukkan garam secukup rasa.
2. Masukkan air pandan dan mula gaul. Jika tidak mencukupi, tambah dengan air biasa. Uli sehingga menjadi doh dan tak melekat di tangan.
3. Bila dah jadi doh, bentukkan menjadi doh kecil sebesar ibu jari.
4. Masukkan gula melaka di tengah-tengah dan gentel sehingga menjadi bulat yang comel. Buat sehingga habis.
5. Jerang air. Pastikan air menggelegak sebelum memasukkan bola-bola comel.
6. Kalau nak tahu ia dah masak atau belum, tunggu ia timbul di permukaan air yang mendidih. Kalau timbul tu tandanya dah masaklah.
7. Angkat menggunakan pengetos (senduk yang berlubang-lubang) dan terus bubuh dalam pinggan berisi kelapa parut yang masin. Ini bertujuan untuk mengelakkan bola-bola comel itu melekat di antara satu sama lain.
8. Golekkan sehingga keseluruhan bersalut kelapa parut. Sedia untuk dihidangkan.



Selamat mencuba.

Entri lain nanti nak share resepi untuk makanan berat.

p/s: sedap pulak makan jagung rebus ni. yummo!~

No comments: