Wednesday, April 30, 2014

Jalan Jalan Cari Pasal di Pengkalan Balak, Melaka

Hai hai... Assalamualaikum!! Ini cerita sabtu lepas. Hehe sebenarnya nak buat family day untuk unit kami di BTP KPM. Apa tu?? Cari sendiri. Haha

Benda ni dirancang secara tiba-tiba. Mula-mula plan nak p Janda Baik. Lepas tu tiba-tiba poknik cakap batal. So, i dah bgtau along (pcd) tak payah ambil cuti. Esoknya, poknik cakap jadi pulak. Haishhh...cepat-cepat bgtau along supaya ambil cuti. Hahaha lepas tu tak nak p Janda Baik lak, nak p PD. Haiyaaa... last-last discuss (more to argue), kita orang p Pengkalan Balak kat Melaka.

Saya selaku setiausaha tak terlantik, membuat kertas kerja sederas yang mungkin. Hanya ada dua hari untuk menyiapkan kertas kerja. Itu pun curi-curi masa kerja sekejap.

Apapun, tanggal 26hb saya dan along bertolak ke rumah fizah dulu sebab nak tolong dia bawa barang. Cuma saya dan fizah sekeluarga bertolak dari jenderam. Zul dan wife dia p sendiri. Poknik dan family, abg khairi dan family, dan wani ikut highway. Lagi seorang, ikhsan, tumpang poknik, jadi pak supir.

Saya dan Fizah bertolak dalam pukul 9 pagi. Kami ikut jalan kampung. Walaupun jalan berliku macam nak naik Cameron Highland, tapi scenery kat situ sangat cantik. Lagi-lagi bila sampai kawasan PD. Subhanallah, sangat cantik!!! Rasa macam nak berhenti kat situ dan melayan perasaan. Haha

Pukul 11++ kami sampai. Zul dah sampai dulu. Sementara tunggu geng highway tiba di lokasi, kami semua punggah barang dalam kereta. Memang heaven la! Dengan suasana yang menarik, cuaca yang baik, dan makanan yang cukup banyak... rasa macam tak nak balik! Haha

Bila dah semua sampai, dah siap punggah barang, kami semua mulakan aktiviti berbarbeque. Thanks to poknik sebab belanja ayam untuk bbq. Awesome! Hehe ada yang dah terjun laut.

Saya? Saya buat apa erk?? Hahaha makan, panggang ayam, jalan2, ambil gambar...main air sikit2... apapun, saya memang berpuas hati. Along pun cakap best! Dan dia orang plan nak p Pangkor lak. Memang terbuka hajat along nak p Pangkor. Hehe

Penat la menaip ni. Layan gambar lak... Haha

Setibanya kami di tempat kejadian...


hanya berpura2 buat kerja.. haha

along dan anak abag khairi, hazim

ippah...cengih nampak!! hehe

along dah jadi ciknor dorg...




muka budak demam tak dapat mandi laut..huhu









me and along

me and fizah


Ok, sampai di sini sahaja! Daaa...

p/s: nak p Penang... nak p Penang... bila usu nak mai semenanjung ni??? Haha

Saturday, April 19, 2014

Syura - Gantung



Lirik

Jika aku bertanya, apakah akan kau berkata
Jujur tentang segala isi di dalam hatimu
Walaupun sebenarnya semuanya sudah ku baca
Namun ku mahu mendengar dari bibirmu dulu

Kiranya kau dan aku dah tiada lagi
Kiranya cinta sudah pun terkubur mati

Usah sayang dalam benci
Usah rindu dalam jemu
Memaksa hatimu berpura tanpa merasai
Dan usah cuba dalam kelu
Usah belai tak bersentuh
Kau biar cinta kita gantung... tak bertali
Gantung...

Daripada terseksa lebih baik lepaskan saja
Ikatan yang telah pun terlerai sekian lama
Jika benar mencinta yakinkan diriku semula
Masih adanya esok dalam kisah cinta kita

Kiranya kau dan aku dah tiada lagi
Kiranya cinta sudah pun terkubur mati

Usah sayang dalam benci
Usah rindu dalam jemu
Memaksa hatimu berpura tanpa merasai
Dan usah cuba dalam kelu
Usah belai tak bersentuh
Kau biar cinta kita gantung... tak bertali


Untuk mp3 http://rempitshare.blogspot.com/2014/04/syura-gantung-mp3.html

p/s: ???

Thursday, April 17, 2014

Wednesday, April 16, 2014

Chill, guys... it's life!

Assalamualaikum. Hai, helo... selamat sejahtera semua!! (^___^)v

Dalam hidup banyak benda kena lalui. Chill, guys...it's life!


Buat baik salah, buat jahat dah tentu-tentunya salah. Chill, guys... it's life!

Mak cakap,
"Buat baik dibalas baik...buat jahat dibalas jahat, tapi...buat baik berpada-pada sebab zaman sekarang ni banyak sangat orang yang suka ambil kesempatan atas kebaikan kita!"
Saya cakap,
Chill, mom... it's life!
Ada aje orang yang tak puas hati dengan kita. Dengki pun ada gak. Dia ingat dia seorang aje tahu nak dengki. Kita pun tau gak! Yang tak faham tu, apa yang kita ada, dia pun ada. Tapi apa yang dia ada, kita tak ada. Itu pun nak dengki gak?? Ok. Chill, guys... it's life!


Cinta. Bab ni payah sikit nak rungkai. Benda paling complicated dalam hidup adalah cinta. Kalau ada yang dapat defined dengan very fine, tahniah saya ucapkan! Orang kata, kalau dalam dunia ni semua orang punya kasih sayang dan cinta, takkan ada peperangan. Tapi... cinta ni selalu banyak bagi masalah. Apapun, Chill, guys... it's life!

Nak puaskan hati orang. Ini memang masalah utama dan boleh dikatakan semua orang menghadapinya. Ya, siapa kita ni nak puaskan hati semua orang?! Kalau kita aje yang nak jaga hati orang, siapa nak jaga hati kita pulak? Pujuk sendiri laa jawabnyaaa... Apa?? Oh, Chill, guys... it's life!

Asyik cakap pasal kita dengan orang aje kan?? Try tengok diri sendiri camne. Kita kerja siang malam, nak bg anak bini makan...untuk yang bujang lak nak bayar itu ini...duit habis tak tahu ke mana...last-last duit yang tinggal dalam tangan tak cukup nak buat makan sendiri. Chill, guys... it's life! Bersederhanalah...dan kita kena ingat, apa yang kita dapat tu sebenarnya adalah apa yang kita usahakan. Rezeki merangkumi semua benda anugerah Tuhan. Tak semestinya duit aje rezeki. Sakit, sihat, anak-anak yang baik, isteri yang solehah, suami yang mithali... semua tu rezeki.

Yang belum kahwin macam saya ni... saya yakin ada rezeki buat saya nanti. ALLAH dah simpan yang special untuk saya. Saya tahu yang tu... mungkin cinta saya pada Dia belum kuat, maka, saya kena menguatkan cinta saya pada Dia dahulu baru Dia kirim seseorang yang akan menyayangi saya dengan penuh keikhlasan. Ok, sila menyampah! Chill, me... it's life! Orang yang menempuh kehidupan macam saya ni banyak benda nak cerita.

Kita tengok orang tu senang...mewah...bahagia... Chill, guys... it's life! Kita tak tahu apa yang telah dia tempuh selama ini untuk mencapai apa yang dia ada sekarang. ALLAH tu Maha Adil.

Dekat office ada kaki ampu boss. Buat kerjanya tak... I mean, bukan la tak buat langsung. Kalau dia buat pun, mungkin 20 peratus daripada sepatutnya. Biasanya orang macam ni boss sayang. Dia pun secara automatiknya mempunyai kuasa seperti boss. Kita yang berusaha separuh mati ni, tak pernah dapat pape. Tak apalah...janji kita ikhlas dan anggap kerja kita tu ibadah. ALLAH akan beri ganjaran yang lebih hebat lagi. Chill, guys... it's life! Tak dapat kat dunia, di akhirat menanti.


Yang dah kahwin lak... dugaan banyak jugak. Hmm... macam-macam orang akan cari kekurangan dalam rumah tangga. Chill, guys... it's life! Manusia yang tidak menyibuk hal orang lain tu bukan manusia namanya. Ada suami/isteri yang tak tahu nak bersyukur dikurniakan suami/isteri yang baik. Dapat yang kaki pukul kang baru tau! Jangan la ambil kesempatan atas sikap tolak ansur suami/isteri. Berubahlah dan muhasabahlah diri. Jangan cakap tak serupa bikin. Saya paling tak suka orang yang macam ni! Oh., Chill, me... it's life! Jangan sampai dia lari dari kita, barulah kita menyesal dengan apa yang dah kita lakukan.

Saya tau... saya ni pun jenis cakap je! Tapi ia serupa dengan yang saya bikin. Chill, guys... it's me! I know what I'm doing... tak payah nak remind saya benda yang sama.

Just look and ask yourself... did you done something for yourself? Dengan apa yang anda sekarang, semuuanya atas doa orang di sekeliling anda. Chill, guys... it's life! Jangan terlalu menongkat langit. Kalau Tuhan kata Dia nak ambil balik apa yang Dia, kita sebenarnya tak ada apa-apa.

Ok. Penat dah! Wassalam...

p/s: soriiiii... m( _  _)m

Tuesday, April 8, 2014

So Long and enjoy, Abg Khairi!

Assalamualaikum. Hai!!~

PSH datang dan pergi. Staf pun macam tu gak! Huhu mula-mula Kak Intan... tak sempat nak buat majlis makan-makan untuk dia. Huhu Minggu lepas Abg Khairi. Haishhh... bila la giliran saya nak blah?? Haha

Sedih bila tengok PokNik sedih. Eh, lupa lak! PokNik ni kawan baik abg Khairi. Nampak laa dorang ni susah senang bersama. Sebab tu sedih bila tengok PokNik sedih. Abg Khairi dapat transfer ke Bangi, dekat dengan rumah dia.

Ok la... ini adegan yang berlaku pada Khamis minggu lepas, sebelum abg Khairi p ke tempat kerja baru!

jamuan dengan cereal coco crunch and susu... hehe

main game bejewel dalam henpon saya...

main course... nasi lemak ayam goreng!

saya tunjuk rajin..haha

saya lagi! 

yummyyy!!~

lapar..lapar..

PokNik dan Abg Khairi

hadiah untuk abg Khairi...
hampir terkantoi dengan big boss!! haha

discuss apa erk?? huhu

geng bilik fail... (pic snap by ikhsan)

geng jejaka bilik fail

macam PokNik lak yang nak pindah...haha

romantik tol la dorang ni!!! haha

selfie sat dengan fizah! (^_____^)v

game tabur bedak!! PokNik selamba tak perasan! haha
Kepada abg Khairi, selamat bertugas di tempat baru! Jangan lupa geng kat Cyber. Kalau free, singgah la Cyber. Kita lepak kat Shaftbury sambil karaoke. Haha

Selamat maju jaya! (^______^)v

p/s: ok. seksyen 7 BBB terbabit dengan catuan air!

Monday, April 7, 2014

Ada bezanya mengambil berat dengan busybody

Assalamualaikum. Update segera! Haha disebabkan tengah stress dengan seseorang di opis, maka saya terterbitlah entri ni. Huhu

Mengambil berat;

  • Memberikan perhatian (minat, layanan) yang istimewa (Sumber)
  • Mengambil tahu akan seseorang, sesuatu perkara, atas niat baik dan tanda prihatin (LR, 2014)


Dan,

Busybody;

  • a person who is too interested in the private lives of other people (Sumber)


Bukan nak kata salah kalau kita busybody, ada baiknya...tapi jangan la sampai keterlaluan. Nak saya bagi contoh tak untuk membezakan dua situasi ni?? Haaa... ni contohnya.

A dan B kawan satu opis. Hubungan hanya setakat kawan sepejabat aje...tak pernah keluar sama atau share benda2 peribadi. Suatu hari, di waktu makan tengah hari, A yang baru lepas keluar makan bertemu dengan B yang sedang rehat lepak di dalam pejabat.

Situasi Mengambil Ambil

A: Eh, B! Dah makan dah? Kalau belum, nak aku temankan?
B: Eh, tak apa! Aku dah makan dah...

Situasi Busybody

A: Eh, B! Dah makan dah?
B: Dah makan dah...
A: Ko makan kat mana?
B: Dekat kedai mamak depan sana tuuu...
A: Oh, ko keluar dengan siapa? Dengan boyfriend erk? Boyfriend ko kerja mana? Ko makan apa? Siapa belanja...bla bla bla bla
B: (Rasa cam nak baling dengan kerusi aje!)


p/s: Ini pandangan saya. Kalau salah, sila perbetulkan sebab ni apa yang saya faham dan apa yang saya perhatikan... peace!

Thursday, April 3, 2014

Makaroni Goreng #bekal untuk berkelah

Assalamualaikum sayang2 sekalian!! Ahakss...dah buang tabiat sy ni..hehe

Ok. La ni nak share resipi makaroni goreng yang kami bawa masa berkelah minggu lepas. Sy dan along gigih masak pagi2..xde la pagi sangat. Hehe

Bahan-bahan
1/2 paket makaroni (direbus)
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 biji bawang putih - ditumbuk
3 biji cili merah - ditumbuk
250g daging kisar (kami guna Ramli daging ayam kisar)
5 batang daun saderi
2 sudu besar serbuk perasa (kami guna serbuk pasti sedap)
6 sudu besar sos spageti cendawan (kami guna jenama prego)
1/2 cawan air
20 biji bebola ayam (digoreng dahulu)
minyak untuk menumis
garam sebagai perasa


cara-cara
1. Rebus makaroni sehingga masak. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang ditumbuk. Tumis sehingga garing dan kemudian masukkan daging kisar. Tumis sehingga masak.
3. Masukkan air dan kacau rata. Kemudian, masukkan sos spageti, serbuk perasa, dan daun saderi. Gaul rata dan perasakan dengan garam.
4. Biarkan ia mendidih dan kuah menjadi pekat. Masukkan bebola ayam dan makaroni. Kacau sehingga rata dan goreng seketika seperti menggoreng mee.
5. Setelah garing, angkat dan sedia untuk dihidangkan.

gambar dalam bekas bekal pun cantik gak. haha

Selamat mencuba! (^___^)v

p/s: rindunya kat dia. hehe