Sunday, October 26, 2014

Sup Tulang #AirTanganLiana

Assalamualaikum.

Sup tulang.

Ini menu saya untuk hari ni.

Dan boleh tahu cara2 nak buat dengan meneruskan pembacaan anda.

Bahan-bahan

A
Setengah kilo tulang lembu
Air (untuk merebus)
Bawang merah - diricih
Bawang putih - diketuk
Setengah inci halia - diketuk
Sup bunjut

B
Dua biji tomato bersaiz sederhana - potong 4
Daun sup - dihiris halus
Dua batang saderi - dihiris
Bawang merah dan bawang putih - diricih (untuk dijadikan bawang goreng)
Garam kasar

Cara-cara
1. Satukan semua bahan A setelah tulang lembu dicuci bersih ke dalam periuk. Renehkan di atas api yang kecil sehingga daging pada tulang menjadi empuk.
2. Setelah itu, masukkan tomato dan daun saderi.
3. Sebelum tutup api, tambahkan garam. Kemudian, taburkan bawang goreng dan daun sup.

Tadaaa... senangkan?? Orang pemalas cam saya ni memang suka yang mudah dan senang. haha


p/s: skema tak ayat kat atas?! Hahahaha



No comments: