Sunday, July 14, 2013

Ayam masak kicap bersantan

Assalamualaikum. Hai semua!!~ Buat apa tengah hari ni? Jangan ada yang curi2 makan sudah laa... kalau yang ada excuse tu, tak apa laa... hehe Saya puasa hari ni dan sekejap lagi nak tidur. Huahahaha apa punya anak dara la! (^___^)v

Ok. Dah ada menu untuk masak juadah berbuka?? Bagus2. Kali ni saya nak kongsi resepi ayam masak kicap bersantan. Juadah ni biasanya dimasak ketika Hari Raya dan kenduri. Biasanya orang masak tak letak santan. Saya suka letak santan sebab kalau hari raya, boleh makan dengan ketupat. Budak-budak suka sebab tak pedas. Lagi satu, sebab dah ada kuah. So tak payah masak macam-macam. Mama cakap ni makanan orang jawa. Saya tak kisah. Jawa ke... melayu ke... mandeling ke... janji sedap! Hehe

Jom check bahan2 dan cara2 membuatnya.

Bahan-bahan

Bahan A
Setengah ekor ayam (dipotong)
Garam
Kunyit
Minyak (untuk menggoreng)

Bahan B
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang besar (dihiris bulat)
Halia dalam setengah inci (dihiris)
Kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sudu serbuk lada hitam
2 sudu kicap pekat (kalau tak ada, boleh guna kicap biasa tetapi tambah kuantitinya dan kurangkan garam)
1/2 sudu kecil asam jawa (saya guna asam jawa extra adabi)
1 cawan santan (bukan pati santan tapi santan yang diperah dari kelapa parut. boleh guna susu cair)
2 biji cili hijau (dikelar)
1 biji buah tomata (potong 4)
1 biji kentang (dipotong 6 dan digoreng)
Sedikit air
Gula dan garam secukup rasa

Cara-cara
1. Salut ayam yang dibasuh bersih dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga separuh masak atau kulit luarnya macam dah garing sikit. Angkat dan asingkan.
2. Panaskan kuali dan bubuh minyak sedikit untuk menumis. Masukkan bahan-bahan yang dihiris kecuali bawang besar ke dalam kuali. Lepas tu, masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang. Tumis sehingga kelayuan.
3. Masukkan sedikit air untuk mengelakkan bahan tumisan hangit. Masukkan juga asam jawa, lada hitam dan kicap. Kacau sehingga sebati.
4. Kemudian, masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau sehingga kicap tersalut pada seluruh ayam. Biarkan seketika sehingga mendidih.
5. Bila dah ayam sudah tersalut kicap, masukkan santan. Kacau lagi dan masukkan cili hijau, tomato, dan kentang yang telah digoreng. Kacau perlahan-lahan supaya santan tak pecah minyak sehingga menggelegak.
6. Rasa garam dan gulanya. (Bulan puasa ni, saya main agak-agak aje. Huhu)
7. Tutup api apabila santan sudah mendidih. Kacau sebentar dan sedia untuk dihidangkan.

sori la, tak tahu macam mana nak hias biar jadi cun. maklum laaa... nak buka puasa. huhuhu

Selamat memasak!~

p/s: rasa macam nak makan homemade nasi beriyani la pulak. mama!!!~ tolong masakkan. ngeeee~


No comments: