Friday, October 4, 2013

Kaki Ayam: Khasiat dan Resepi Mee Kari Kaki Ayam

Assalamualaikum. Dah lama orang cerita pasal kebaikan dan khasiat kaki ayam. Saya baru aje nak share kat blog. Tapi belum terlewat kan?? Hehe Ilmu tak perlu tunggu waktu untuk disebarkan... (ye la sangat! haha)

Ini berita yang saya ambil dari Berita Harian

New York: Kajian terbaru mendapati pengambilan kaki ayam dikatakan mampu mencegah berlakunya ‘osteoporosis’ iaitu sejenis penyakit tulang rapuh, mudah retak dan patah. Masalah tulang ini biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala di mana ia berlaku tanpa disedari.

Bagi mencegah osteoporosis seseorang biasanya dinasihatkan mengurangkan faktor risiko dengan meningkatkan pengambilan nutrisi dan bersukan secara teratur. 
Pengambilan minuman atau makanan yang mengandungi kalsium tinggi adalah satu cara mengelak serangan osteoporosis. 

Elak tulang rapuh

Tanda disedari, kaki ayam juga dikatakan memainkan peranan penting mengelak tulang rapuh disebabkan ia dikatakan kaya dengan sejumlah nutrisi yang berfungsi untuk menjaga tulang dalam tubuh manusia.

Laman web firma produk dan penyedia perkhidmatan kesihatan Bl Health menyatakan hydroxyapatite adalah makanan untuk tulang yang berasal dari tulang makanan. Secara logiknya, makanan tepat untuk tulang adalah tulang.

“Kaki ayam dikatakan satu daripada makanan yang kaya dengan zat itu,” kata laman web itu. 
Kita tidak perlu lagi memperkecilkan kaki ayam kerana ia kaya dengan khasiat protein yang ada pada kulit, otot, tulang dan kolagen iaitu sejenis protein jaringan ikatan liat dan bening berwarna kekuningan. - Agensi

INFO: Kaki ayam
- Hydroxyapatite makanan untuk tulang berasal dari tulang makanan
- Kaya dengan sejumlah nutrisi yang berfungsi untuk menjaga tulang dalam tubuh manusia
- Kaya dengan khasiat protein pada kulit, otot, tulang dan kolagen


Kebiasaannya, kaki ayam akan dibuat masak sup. Yalah, takkan nak goreng pulak. Meletop habis terpercik satu rumah! Tapi saya buat jugak. Haha kadang-kadang saya buat masak kicap. Kali ini saya nak share resepi dari mak andak saya. Mee Kari Kaki Ayam. Mak andak biasa buat kalau kami sekeluarga dari Perak ni datang ke Seri Kembangan, rumah mereka. Hoho Sedap sangat!! Dan kaki ayam tu senang nak di makan. Tak ada yang liat-liat tu. Terus aje luruh bila kita hisap. Yummo!

Maka, saya just nak share untuk buat kuahnya ya. Maaf, gambar tak ada. Rasanya semua boleh imagine kan macam mana caranya. Huhu Oh ya! Menu ini untuk lima orang makan erk. Agak leceh ya untuk membuatnya. Tapi bila makan, memang puas hati! (^___^)v

Mee Kari Kaki Ayam

Bahan-bahan untuk hidangan mee
1 paket mee kuning | dicelur
2 genggam taugeh | dicelur
3 biji telur rebus | dibelah dua
3 batang fish cake | digoreng dan dihiris nipis
2 ketul tauhu | digoreng dan dipotong dadu (16)
Kerang rebus | siap dikupas
Daun sup | dihiris
Bawang goreng
Cili besar merah dan hijau | dihiris

Bahan untuk buat kaki ayam
10 pasang kaki ayam
Kicap masin
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1. Pastikan kaki ayam dibuang kukunya dan dibasuh bersih.
2. Lumur ayam dengan kicap masin. Pastikan keseluruhan ayam tersalut dengan kicap. Kemudian, jemur kaki ayam tersebut sehingga kicapnya kering pada kulit kaki ayam.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Minyaknya hendaklah banyak dan betul-betul panas. Masukkan kaki ayam yang telah kering tadi ke dalam kuali. Pastikan api dapur dikecilkan. Kalau tak, habis meletup. Jangan lupa tutup permukaan kuali untuk mengelakkan minyak terpercik. (Sakit ooo kalau kena kulit. Huhu)
4. Goreng sampai garing. Angkat setelah garing dan toskan. Ketepikan.

Pesanan: Kaki ayam ni boleh buat banyak-banyak dan simpan di dalam bekas kedap udara dan peti ais. Maksudnya, bila nak guna, boleh ambil. Jadi tak payah nak buat banyak kali. Biasanya, boleh tahan dalam dua minggu.

Bahan-bahan untuk kuah kari
4 ulas bawang merah | dikisar
3 ulas bawang putih | dikisar
1/2 inci halia | dihiris panjang
Dua tangkai daun kari
1 paket rempah kari ayam | dibancuh dengan sedikit air
1 cawan santan pekat (Kalau guna santan perah, dalam 4 cawan)
3 cawan air (kalau guna santan perah, air tidak diperlukan)
1 sudu kecil asam jawa (asam jawa extra adabi)
1/4 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan kisar dan halia sehingga naik bau. Kemudian, masukkan rempah kari dan daun kari. Tumis lagi sehingga rempah garing.
2. Masukkan kaki ayam yang dibuat tadi beserta air dan reneh kaki ayam tersebut sehingga empuk dan kembang. Biasanya tak lama. Dalam 10-15 minit.
3. Setelah itu, masukkan santan pekat ke dalam periuk tadi beserta asam jawa. Gaul sehingga sebati.
4. Perasakan dengan gula dan garam. Masak sehingga mendidih.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Pesanan: fish cake dan kerang rebus boleh dimasukkan sekali di dalam kuah kari. Tapi saya lebih suka asing sebab nak letak kaki ayam dalam kuah kari. 

p/s: selamat mencuba!

2 comments:

Norzuryati Mohamad Basir said...

sedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
nk kene try ni..

jemput ke blog saye..

http://norzuryati.blogspot.com

~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..

Moga bermanfaat :)

Lianamunyati Rusli said...

@Norzuryati Mohamad Basir

terima kasih..

dah follow dah..

follow back, please.. =)