Wednesday, March 25, 2009

THE END OF BEGINNING

tersebutlah alkisah, berakhirlah alkisah... (apalah yang aku merepek nihhh!!!!) ermm... aku rasa serba salah dgn apa yang bakal aku lakukan ni. ntah la... persimpangan jugak la lebih kurang. huhuhu (tp xdela sampai mcm poem The Road Not Taken dalam buku sastera inggeris silabus SPM tuh.~lupa lak nama penulis dia. hehehehe~)


oh, ya! masalah aku ni xde la besar sgt. cuma aku rasa cam x berbaloi lak apa yg aku buat ni. errmmm... dah 3 minggu aku jd 'Cikgu Liana' di satu pusat tuisyen di Seri Kembangan. malam td bebudak tu ada monthly test. aku tgok cara diorg jwb soalan tuh hebat giler. 30 minit dah siap. huihssss... cayalah. tp ntah la... aku sbnrnya dah x larat nak ulang alik dr Serdang ke Seri Kembangan. jauh tuhhh... amik masa 30 minit. (dah sampai KL dah kalu dari serdang. hohohoho) aku dah ada pk nak quit. yalah, bnyk benda yg kena pk sbb aku dah mula bzi dgn final exam, projek, n cuti sem. aku tau mendidik diorg tuh satu tanggungjawab tp aku pun nak blk umah gak time cuti. huhuhuhu (T_T) aku pun tau aku ada tanggungjawab lain yg perlu diutamakan. mana yg dulu didahulukan... (hukum tertib dalam Islam... hehehe) dah tak larat nak pk bnyk menda. waaaaa................


tp aku cdg akan berhenti lg 2 minggu. kira middle of april aku dah x ngajar diorg. minggu depan aku nak amik off. nak blk kampung. ada urusan kerajaan di sana. cheewwwaaaahhhh!!!!!!!!!!! -apa la sgt urusan kerajaannya tuh??!!! hehehehe-


nak cter skit pengalaman mengajar aku dgn bebudak ni. aku ajar BM thn 2 n thn 3. xde la susah sgt sbb juz bg diorg wat latihan n kalu x tau tu bincang. kdg2 aku ada gak ajar diorg psl tatabahasa, simpulan bahasa, penjodoh bilangan n buat ayat. ermm... teringat lak masa aku primary skool dulu. hehehehe bakat menulis dikesan oleh Cikgu Norhayati (guru kelas merangkap guru BM thn 3 merah 1995) apabila dia kt cerita yg aku tulis menarik. menarik?! diulangi menarik?! mungkin kot... pd dia la. sbb aku tulis citer pasal ular sawa dtg menyerang reban ayam abah aku. apa2 pun tq kat Cikgu Norhayati kerana memuji aku n menjdaikan aku terus meminati penulisan sehingga ke hari ini. hehehe [loh, apa yg aku mengarut ni??]


cont.cter td. budak2 tuh smuanya ok... walaupun nakal tp biasala...bdk2... nakal2 diorg tu sbb diorg bijak. hehehehehe senang tgkp pe org ajar. cuma x tahan sbb bising je la. huhuhu ermm... cian lak nak tinggal diorg sbb dah bnk kali tukar ckgu n aku epi ble diorg leh ingt nama aku walaupun bukan selalu aku kat ctu. huhuhuhu
cehh... mcm diorg je leh ingt nama aku. huhuhu aku pun leh ingat nama diorg tau. huhuhuhu
tahun 2
AQIL
AIDIL
AKID
NAJMI
IRFAN
HARISIN
SHAFIQAH
AISYAH
IRDINA
tahun 3
AZIZI
MARZUQI
IKMALL
AMIR HAMZAH
RAZELL
JABIR
ALIYA
KAMILAH
AFIYAH
NADIRAH
kdg2 penat nak layan diorg. telatah dah la mcm2. aku kata jgn jd otomen, superman, sin chan apa smua sgla bgai kartun diorg buat derk je. last2 aku bungkus diorg p bilik big boss- cikgu mohamad-. hahahahaha
"cikgu, cikgu... cikgu dah kahwin ke belum?"
ek'eleh budak ni... ada ke patut dia tny soalan yg leh menggugat keharmonian alam tuh?! tp betul la jugak soalan budak tuh sbb aku tgh ajar psl ayat tanya. uihss...
"belum... kenapa? ada calon untuk cikgu ke?"
aku pun saje je nak provok budak tuh. ngee
"tunggu saya besar ye, cikgu."
erk?! banyak la ko... aku pun dah kerepot time tuh. ko tu pun baya adik aku jeh. huhu
aghh... poning dgn kerenah diorg tp itulah pengalaman. bnyk pengajaran. abah dok ckp gak, "kalau x lalui semua ni, bila lagi? pengalaman tu mendewasakan, memberi sesuatu yang x akan diajar di dalam kelas..." [when cikgu, adik wakil rakyat, org kuat politik, n my abah talks...] mama juga ada kata, "kita hidup bkn utk sendiri aje... msti kena bercampur dgn org. jgn nak pk betul sendiri je... biarla org nak kata apa, yg penting kita x kaco org dan jgn susahkan org lain. berkawanlah dgn semua org, jgn terlalu selfish, jgn jd kera sumbang walaupun perangai dah mcm kera..." [ish, mama ni! sempat lak kena kan aku. haru tol!!!]-tp advise mak aku ni lain mcm je... aku rasa xde kaitan lak dgn cter aku ni. hohohoho
k la, nak blah dulu... assalamualaikum~
p/s: tajuk tu xde kaitan pun dgn cter... saje nak memeriahkan suasana. hehehehehehe

4 comments:

AMALINI MUSTAPHA said...

"kita hidup bkn utk sendiri aje... msti kena bercampur dgn org. jgn nak pk betul sendiri je... biarla org nak kata apa, yg penting kita x kaco org dan jgn susahkan org lain. berkawanlah dgn semua org, jgn terlalu selfish, jgn jd kera sumbang walaupun perangai dah mcm kera..."

hohoho..sokong mama!!!
hehehehehehehehehehehehe

PuTeRiSHaFLyNn said...

sokong mama??!!!

sokong yang mana tuh? yg atas2 ok la tp bab kera sumbang tuh xleh nak terima erk!!!

hehehehehe~

AMALINI MUSTAPHA said...

sokong semuanyaaaa hehehehe

PuTeRiSHaFLyNn said...

hahahahaha
anne blm jadi kera lg tau. [walaupun dah nak hampir jg makhluk Tuhan tuh. ngee~]