Assalamualaikum. Hai!! Hari ni hari ke 7 kita di bulan Ramadan. Haishhh... cepatnya masa berlalu! Huhu
Hari tu, sebelum puasa, saya nampak satu resipi kat belakang packaging Nestum. Macam sedap aje... Haha Hari Selasa lepas, saya pun try la. Sedappp... puding dia padat sebab ada Nestum. Biasakan telur dengan susu aje kan? Bila ada Nestum, rasanya lagi sedap. Try laa...
Bahan-bahan
Kastad
40g Nestum Original
3 biji telur
400ml susu cair
70g gula pasir halus (boleh dikurangkan mengikut citarasa)
Lapisan Karamel
100g gula pasir halus
2 sudu besar air
Cara-cara
1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk kecil di atas api sederhana. Biarkan sehingga gula bertukar keemasan. Semasa masih panas, tuangkan ke dalam 6 cawan tahan panas atau mangkuk besar. Selepas tu, biarkan sejuk.
2. Pukul telur, susu, dan gula sehingga gula hancur. Masukkan Nestum dan kacau rata. Tuangkan ke atas karamel tadi. Kukus sehingga masak (25minit untuk cawan, 40minit untuk mangkuk besar.)
3. Biarkan sejuk sebelum simpan di dalam peti sejuk. Kemudian, terbalikkan di atas piring untuk dihidangkan.
Selamat mencuba! Selamat berbuka puasa...
p/s: cry me a river... T_T
Hari tu, sebelum puasa, saya nampak satu resipi kat belakang packaging Nestum. Macam sedap aje... Haha Hari Selasa lepas, saya pun try la. Sedappp... puding dia padat sebab ada Nestum. Biasakan telur dengan susu aje kan? Bila ada Nestum, rasanya lagi sedap. Try laa...
Bahan-bahan
Kastad
40g Nestum Original
3 biji telur
400ml susu cair
70g gula pasir halus (boleh dikurangkan mengikut citarasa)
Lapisan Karamel
100g gula pasir halus
2 sudu besar air
Cara-cara
1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk kecil di atas api sederhana. Biarkan sehingga gula bertukar keemasan. Semasa masih panas, tuangkan ke dalam 6 cawan tahan panas atau mangkuk besar. Selepas tu, biarkan sejuk.
2. Pukul telur, susu, dan gula sehingga gula hancur. Masukkan Nestum dan kacau rata. Tuangkan ke atas karamel tadi. Kukus sehingga masak (25minit untuk cawan, 40minit untuk mangkuk besar.)
3. Biarkan sejuk sebelum simpan di dalam peti sejuk. Kemudian, terbalikkan di atas piring untuk dihidangkan.
Saya buat tak jadi..huhu hancur bila terbalikkan..tp rasa dia sedappp haha |
p/s: cry me a river... T_T
2 comments:
yang penting rase sedap....kan kan
@superengineermummylife
kan..betul tu..janji sedap!! haha
Post a Comment