Assalamualaikum. Hai semua!!~ Kali ni nak share cara buat kek coklat lembap. Credit to Cikgu Latifah, kawan abah, for sharing the recipe. Oh, ya! Thanks to besan mak yang bagi sepapan telur ayam kampung. Sangat elok untuk baking cake. Hehe
Ok. Ini bahan-bahannya.
Bahan-bahan
A
1 1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1 cawan air panas
B
1 buku butter (250g)
1 cawan gula
1 sudu teh esen vanila
6 biji telur ayam
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Cara-cara
1. Campurkan bahan A ke dalam periuk kecil dan bancuh sehingga koko dan gula larut di dalam air panas. Kalau nak guna air sejuk pun boleh tapi kena panaskanlah sebab nak cairkan gula dan koko. Setelah bancuh, ketepikan dan sejukkan.
2. Pukul bahan B sehingga dengan mixer sehingga kembang. Kemudian, masukkan telur ayam satu persatu dan pukul sehingga sebati. Jangan lupa bubuh sekali esen vanila.
3. Masukkan tepung gandum yang dicampur dengan soda bikarbonat ke dalam bancuhan tadi. Pukul sehingga sebati.
4. Setelah itu, masukkan bancuhan koko ke dalam bancuhan tepung tadi dan kacau sehingga semua adunan sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam bekas pembakar (saya guna dua bekas sebab adunan ini banyak). Masukkan ke dalam oven dan bakar dengan suhu 180 darjah celsius dengan masa 45 minit.
Cara-cara
1. Campurkan bahan A ke dalam periuk kecil dan bancuh sehingga koko dan gula larut di dalam air panas. Kalau nak guna air sejuk pun boleh tapi kena panaskanlah sebab nak cairkan gula dan koko. Setelah bancuh, ketepikan dan sejukkan.
2. Pukul bahan B sehingga dengan mixer sehingga kembang. Kemudian, masukkan telur ayam satu persatu dan pukul sehingga sebati. Jangan lupa bubuh sekali esen vanila.
3. Masukkan tepung gandum yang dicampur dengan soda bikarbonat ke dalam bancuhan tadi. Pukul sehingga sebati.
4. Setelah itu, masukkan bancuhan koko ke dalam bancuhan tepung tadi dan kacau sehingga semua adunan sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam bekas pembakar (saya guna dua bekas sebab adunan ini banyak). Masukkan ke dalam oven dan bakar dengan suhu 180 darjah celsius dengan masa 45 minit.
Fudge
1 cawan susu cair
1/2 cawan air
3/4 cawan gula
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan serbuk koko
2 biji telur kuning
1/4 cawan marjerin
Untuk menyediakan fudge atau toppingnya, masukkan semua bahan di atas kecuali marjerin ke dalam periuk dan kacau sehingga sebati. Panaskan bahan-bahan yang telah dikacau itu di atas api yang perlahan dan jangan lupa letakkan marjerin. Kacau perlahan-lahan sehingga campuran itu masak dan pekat. Sejukkan sebelum diletakkan di atas kek coklat tadi.
toppingnya melimpah ruah... adik saya suka kalau choc dia banyak. haha oh ya, ini separuh dari 1 bekas bakar! (^___^) |
p/s: masih lagi pening dan tertekan!
No comments:
Post a Comment