Assalamualaikum. Hai semua!!~ Hari ni dah 24 Ramadan dah...tinggal beberapa hari aje lagi untuk menyambut lebaran. Mesti ramai yang dah mula buat kuih raya. Kalau yang berduit tu, mesti dah banyak beli untuk dibawa pulang ke kampung. Tahun ni xtau la pakcik-pakcik saya balik or tak sebab anak-anak dia orang masing-masing menunggu hari untuk bersalin. Hai, bertambahlah anak buah tahun ni! Hehe
Ok. Baru-baru ni, saya tolong mak buat biskut. Cadang nak share resepi biskut semperit turun temurun keluarga tapi susah nak cari tepung jagung Brown & Polson. Tapi nanti saya akan share juga resepinya... cuma maybe tak ada gambar la kot. Huhu
Hari ni nak share biskut nestum. Ini biskut kegemaran abang saya. Kalau dia dapat, habis sebalang dia hadap seorang sambil berangan. Hahaha jom kita check bahan-bahannya.
Bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan nestum
3/4 cawan gula aising
250g marjerin
1 biji kuning telur
Sedikit esen vanila
Chocolate rice sebagai hiasan
Cara-cara
1. Campurkan tepung gandum dan nestum dalam 1 mangkuk adunan. Gaul sebati.
2. Ambil mangkuk adunan yang lain dan masukkan marjerin dan gula aising. Pukul sehingga kembang sedikit. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung+nestum ke dalam adunan marjerin. Gaul sehingga menjadi doh.
4. Untuk bentuk biskut, terpulang kepada citarasa masing-masing. Kami lebih suka bulat-bulatkan kemudian leperkan sebab adunan ni mudah pecah sebab ada nestum kat dalamnya.
5. Taburkan chocolate rice di atasnya. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah celsius selama 10 minit atau sehingga keperangan.
6. Simpan di dalam balang kedap udara.
preparation... |
ini la hasilnya.... |
p/s: Hari ni ada jamuan berbuka puasa di masjid sebelah rumah saya, kenduri dari keluarga saya. jemputlah datang... (^___^)v
No comments:
Post a Comment