Bahan
5 bj telur saiz B1 ketul butter 250gm
2 cawan biskut marie (di kisar halus)
1 cawan gula halus
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
pewarna hijau (perisa pandan)
hawflakes (asam belacan/asam gambir)
Cara2
1. Putarkan butter dan gula sampai kembang
2. masukkan telur satu per satu
3. masukkan susu, biskut dan esen vanilla. Kacau sampai sebati.
4. Bahagikan kepada 2 adunan - satu bahagian tanpa pewarna dan satu bahagian lagi campurkan pewarna hijau.
5. pastikan pengukus panas, kukuskan selapis demi selapis. setiap lapisan selama 5-10 minit. jangan biarkan air pengukus menitis ke dalam kek. letakkan hawflakes di atas lapisan yang telah masak sebelum dilapiskan dengan lapisan yang lain.
1. Putarkan butter dan gula sampai kembang
2. masukkan telur satu per satu
3. masukkan susu, biskut dan esen vanilla. Kacau sampai sebati.
4. Bahagikan kepada 2 adunan - satu bahagian tanpa pewarna dan satu bahagian lagi campurkan pewarna hijau.
5. pastikan pengukus panas, kukuskan selapis demi selapis. setiap lapisan selama 5-10 minit. jangan biarkan air pengukus menitis ke dalam kek. letakkan hawflakes di atas lapisan yang telah masak sebelum dilapiskan dengan lapisan yang lain.
selamat mencuba... (^___^)v
p/s: sy ni pemalas... buat 4 layer je. haha jgn tiru mcm sy... lagi bnyk layer, lagi cantik tau. hehe
2 comments:
nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
sedap nyerrrr homemade kek lapis srwk.. i like..
@Khairahimo
meh dtg umah... i buatkan utk u. hehe
Post a Comment