Sunday, November 30, 2014

Gulai Ayam

Assalamualaikum... Hola. Selamat berhari Ahad! (^____^)v

Last Friday, kami kat office buat pot luck dan sambutan hari lahir untuk staf upf. Yang ni, nanti saya cerita kat entry yang lain sbb tengah kumpul gambar dari kawan2 yang lain. Maklumlah, saya ni jenis yg tahu bergambar je. Haha

Untuk pot luck hari Jumaat tu, saya masak gulai ayam. First time ni buat gulai ayam. Ni pun sebab ada orang request mintak saya buat untuk dia. Dah lama dia mintak, berbulan dah kot tp mujur ada kesempatan nak buat. Sebab tu la menu yg saya masak gulai ayam. Hehe

Gulai ayam ni sama aje dengan kari ayam. Bukan gulai ayam yang kuah kuning tu tau. Yang tu saya panggil masak lemak ayam. Yang saya buat ni gulai ayam Kelantan. Bezanya dengan kari ayam yang selalu saya masak tu ialah penggunaan gula melaka dan kuahnya agak cair.

Kalau nak compare, boleh baca kat sini. LHK:PH: Kari Ayam Ini masak style melayu. Saya belum share lagi kalau kari style mamak. Hehe kalau dah buat nanti, saya share.

lupa nak snap gmbr masa dah siap masak... kelam kabut nak p opis. haha
so, gambar ni aje yang ada. (^___^)

Okey, mari lihat bahan-bahan dan cara-cara membuatnya.

Bahan-bahan

1 ekor ayam | dipotong biasa dan dicuci bersih
1 paket serbuk kari (saya guna jenama adabi) | dibancuh dengan air
3 labu bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
5 tangkai cili kering *
Beberapa biji buah pelaga
Sebatang kulit kayu manis (saiz sederhana)
1 kuntum bunga lawang
2 keping asam gelugor
2 biji kentang | dipotong 4
2 cawan air masak
2 cawan perahan santan (1 cawan santan + 1 cawan air masak)
Gula melaka/manisan/gula kabung (saya guna dalam saiz seinci sbb dekat kedai tak jual yang keping nipis. Maka saya kena pecahkan gula yang besar)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan bertanda (*) perlu dikisar

Cara-cara

1. Rebus ayam sehingga separuh masak. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Setelah panas, masukkan buah pelaga, kulit kayu manis, dan bunga lawang. Goreng sebentar sebelum masukkan bahan-bahan kisar. Tumis bahan kisar sehingga garing.
3. Kemudian, masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air. Tumis lagi sehingga garing.
4. Apabila bahan yang ditumis sudah garing dan pecah minyak, masukkan ayam dan kentang. Gaul bersama dan dibiarkan seketika supaya rempah ratus meresap masuk ke dalam ayam. Tambah air supaya bahan tumisan tidak hangit.
5. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil mengacau kuah perlahan-lahan. Buat sehingga santan habis.
6. Masukkan asam keping. Biar seketika dan tunggu sehingga santan menggelegak. Jaga api dapur. Jangan terlalu besar.
7. Masukkan pula gula melaka dan garam. Kacau kuah perlahan-lahan apabila kuah mula menggelegak. Jangan sampai santan pecah minyak. Rasa mengikut citarasa anda.
8. Setelah berpuas hati, bolehlah tutup api. Dan bolehlah dihidangkan.

Sesuai di makan bersama nasi putih, pulut kuning, roti, capati... dan apa sahaja!

Rasa bangga pulak bila menjadi. Syukur Alhamdulillah... Abe suka! Makan tak ingat! Siap cari lagi sedangkan gulai tu dah habis. Sori laaa sebab masak sedikit. Nanti orang masak lagi. Haha

Terima kasih kepada Along, Ateh, dan Ma Abe sebab share resepi. Kihkihkih

p/s: Saya memang suka belajar memasak...kalau boleh nak masak macam-macam! p(^___^)q


No comments: