Friday, September 13, 2013

Jeruk Mangga

Assalamualaikum. Jeruk mangga! Semalam officially nya jeruk dah habis makan tapi mangga di atas pokok masih banyak lagi... Hahahaha

Ok. Senang aje buat jeruk mangga ni cuma agak leceh sikit dan ambil masa untuk biar dia jadi sedap. Tiap-tiap hari kami bukak tutup pintu peti ais sebab nak makan jeruk walaupun masih ada rasa masam-masam lagi.

Bahan-bahan
10 biji mangga muda (saya guna mangga chokanan)
Gula | bergantung kepada saiz buah mangga
Garam kasar | bergantung kepada saiz buah mangga
2 sudu besar cuka (saya guna cuka epal)

Cara-cara
1. Kupas buah mangga, belah dua, dan potong memanjang.
2. Basuh buah mangga yang telah dipotong dengan bersih. Kemudian, rendam dengan air garam. Biasanya saya letak air dan bubuh 3 sudu besar garam kasar untuk merendam. Rendam selama 2-3 jam.
3. Kemudian, toskan air garam dan siram dengan air panas untuk seketika. Sekali lagi toskan. Biarkan sejuk.
4. Bubuh gula di dalam bekas yang berisi mangga dan gaul sekata. Bubuh juga cuka dan gaul.
5. Simpan di dalam bekas yang bertutup dan akhir sekali bubuh sesenduk gula di atas buah mangga sebelum tutup dan simpan di dalam peti ais.



p/s: Haisshhh...kecuq liuq! (^__^)

No comments: