Wednesday, February 20, 2013

pucuk ubi masak lemak cili padi

Assalamualaikum. Tadi tengah hari mak cadang nak masak kuah lemak. Bila saya dah goreng semua ikan (tak tertinggal langsung untuk dibuat masak lemak), jadi mak pun keluar dari rumah dan pergi petik pucuk ubi di sebelah rumah. Thanks pucuk ubi sebab jadi bahan untuk buat masak lemak! Hehe

Ini resepinya...

Bahan

15 tangkai cili padi kampung (kalau suka pedas, boleh tambah)
2 ulas bawang merah
10 ekor ikan bilis yg bersaiz besar
Sedikit serbuk kunyit (sekadar pewarna)
semangkuk santan
2 cekak pucuk ubi
2 mangkuk air (untuk mencelur pucuk ubi)
garam secukup rasa

cara

1. Masakkan air di dalam periuk untuk mencelur pucuk ubi. Toskan setelah selesai mencelur.
2. Tumbuk cili padi, bawang merah, dan ikan bilis. Masukkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk lain dan masukkan sedikit air (dalam secawan air) dan serbuk kunyit untuk mereneh bahan-bahan ditumbuk di atas api. Biar sehingga masak.
3. Setelah bahan yang direneh itu masak, masukkan santan.
4. Apabila santan mula menggelegak, jangan biarkan. Sentiasa kacau untuk mengelakkan dari pecah minyak. Kemudian, masukkan pucuk ubi yang telah dicelur. Jangan lupa untuk meletakkan garam. Kacau perlahan sehingga menggelegak. Siap untuk dihidangkan.

Inilah hasilnya...


p/s: ok... nak sambung baca detective conan!


No comments: